De zorg verandert en de wereld verandert
Wij bewegen daarin mee.
Ontdek hoe wij het verschil kunnen maken.

Mag ik dan bij jou?

Het is zo enorm ingewikkeld om jongeren te ondersteunen met een hulpvraag in een ethisch onderwerp. Het raakt je als mens terwijl het “systeem” maakt dat je onmenselijk moet denken en je in moet dekken. Zo heb ik zelf heel veel stadia moeten doorlopen. Ethisch wel of niet verantwoord luisterend naar jou en niet kunnen snappen dat je niet meer wil.

Totdat ik ben gaan waarderen dat ik naast je mocht staan als maatje. Maatje dekt zeker niet de lading. Om maar te zwijgen over het gevoel wat de “ggz” mij heeft gegeven hierin als ambulant ondersteuner. Ik was je mensverlener. Want dat voelde beter. Ik wou en kon niet op de stoel van behandeling. Ik wou luisteren naar wat je echt wou zeggen. Zonder oordeel, vooroordeel, vraag of consequentie. En ja, dan ga je over grenzen als mens. Niet bewust. Maar het was ingewikkeld om te snappen hoe jij dacht of dingen ervaarde. Maar doordat ik naast je wou blijven staan schuurde dit langs mijn grens als mens en hulpverlener. Maar mijn mensverlener ontwikkelde ik steeds meer.

Jouw ouders hebben mij daarin laten inzien wat het als ouders betekent. Zoveel hulpverleners in het leven van je kind. Meningen, behandelingen waarbij het systeem alles overneemt en tevens voor hun gevoel niets doet.

Vanochtend je moeder aan het woord in ons maandelijkse gesprek met het team. Intens beleefden wij het verhaal van jou, je ouders en het huidige systeem. We deelden onze zorgen, zoektocht en emotie. Aansluiten en luisteren en heel veel zwijgen, maar zoveel delen.

We hebben nog zoveel treden in ondersteuning te ontwikkelen. Want soms kan een buurvrouw, psychiater, oom, ambulant ondersteuner, of stagebegeleider zo waardevol zijn. Laten we nog meer zorgen dat het niet afhangt van het systeem wat de rol is. En in plaats van dat het niet afhangt van de juiste persoon tegen komen die het verschil wil maken. Creëren dat jij zelf de juiste mensen naast je laat staan.

En ja, je mocht naast mij op het bankje van deze foto. Bedankt dat ik naast jou en je familie mijn mensverlener mocht ervaren

Verschilmakers voor menZen

Groeiverhalen

Ik had aanvankelijk als titel succesverhalen. Maar toen ik daar dieper over nadacht vond ik dat dit niet de essentie weer gaf van wat...
Lees meer »

ROUW/RAUW

Buikpijn had ik, verschrikkelijk veel buikpijn. In de auto, onderweg naar een afspraak, leek het een normale werkdag. Ik belde met mijn collega (onderweg...
Lees meer »

Vertrouwen

De avond is gevallen, het is net na 21 uur. Ik zit buiten in het licht van de maan. Mijn hoofd voelt zwaar en...
Lees meer »

Wat is jouw stip aan de horizon?

Net voor de Corona mocht ik jou gaan ondersteunen. Beetje onwennig was het wel. Jij plukt aan je touwtje van je broek en kijk...
Lees meer »
Meer ervaringen lezen?
© 2024 HalteZ | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.