De zorg verandert en de wereld verandert
Wij bewegen daarin mee.
Ontdek hoe wij het verschil kunnen maken.

Durven te raken

Middels bokscoaching probeer ik, los van dat de activiteit an sich al helpend kan zijn, ook gedrag te signaleren en bespreekbaar te maken. Met als doel hiermee bijdragen aan een groter zelfbewustzijn en een positieve gedragsverandering. Dat zijn mooie woorden en kan een beetje abstract klinken.

Daarom leg ik als voorbeeld graag uit wat boksen mij heeft opgeleverd. Dat is heel veel, maar een aspect daarvan is durven raken.

In het boksen is het natuurlijk niet helpend als je iemand niet durft te raken. Helemaal niet als je ook gaat sparren en nog minder, als je de ambitie hebt om wedstrijden te gaan vechten.

Toen ik net begon met trainen voor mijzelf, vond ik iemand durven raken misschien nog wel lastiger dan zelf te incasseren. En ook nu nog moet ik mijzelf soms die drempel overhelpen als ik ga sparren. Het zal te maken hebben met een soms te groot empathisch vermogen, waardoor ik meer op de (mogelijke) gevoelens van de ander aan het afstemmen ben dan met het doel bezig te zijn.

Het is een kwaliteit, maar in deze situaties niet altijd handig. Een bokser die niet durft te raken! 😆

Ik trek daarmee de vergelijking met een hulpverlener die niet durft te zeggen waar het op staat. Die geen moeilijke boodschappen durft te brengen, uit angst om de gevoelens van de ander te kwetsen. Ook niet bepaald handig, want soms helpen moeilijke of confronterende boodschappen jongeren/ gezinnen juist verder.

Van het beoefenen van vechtsport heb ik dus geleerd te durven raken. Als hulpverlener durf ik inmiddels ook ‘te raken’. Het empathische vermogen maakt dat dit ook op een respectvolle manier kan. Dus dat gooi ik absoluut niet overboord. En ook daarin heeft vechtsport veel te bieden, want respect staat hierin hoog in het vaandel!

Verschilmakers voor menZen

Groeiverhalen

Ik had aanvankelijk als titel succesverhalen. Maar toen ik daar dieper over nadacht vond ik dat dit niet de essentie weer gaf van wat...
Lees meer »

ROUW/RAUW

Buikpijn had ik, verschrikkelijk veel buikpijn. In de auto, onderweg naar een afspraak, leek het een normale werkdag. Ik belde met mijn collega (onderweg...
Lees meer »

Vertrouwen

De avond is gevallen, het is net na 21 uur. Ik zit buiten in het licht van de maan. Mijn hoofd voelt zwaar en...
Lees meer »

Wat is jouw stip aan de horizon?

Net voor de Corona mocht ik jou gaan ondersteunen. Beetje onwennig was het wel. Jij plukt aan je touwtje van je broek en kijk...
Lees meer »
Meer ervaringen lezen?
© 2024 HalteZ | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp Thumbs Up | Technische realisatie Sieronline B.V.